Ιράν: Εμπάργκο στα παιχνίδια της Δύσης

0

Μείωση στις εισαγωγές παιχνιδιών από τη Δύση εισηγήθηκε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Γκόρμπαν Αλί Ντορί Νατζαφαμπάντι επικαλούμενος ότι τα παιχνίδια έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη νεολαία της χώρας.

Ανάμεσα στα προς απαγόρευση παιχνίδια είναι η Μπάρμπι, ο Μπάτμαν και ο Χάρι Πότερ.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν υποστήριξε ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να έχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η ισλαμική κουλτούρα του Ιράν και οι αρχές της επανάστασης.
«Η επίδειξη χαρακτήρων όπως της Μπάρμπι, του Μπάτμαν, του Σπάιντερμαν και του Χάρι Πότερ, καθώς και η ασυνήθιστη εισαγωγή μη εγκεκριμένων βιντεοπαιχνιδιών και ταινιών, κρούουν τον κώδικα του κινδύνου για τους αξιωματούχους που ασχολούνται με τον πολιτισμό», ανέφερε ο Γκόρμπαν Νατζαφαμπάντι σε επιστολή που έστειλε στον αντιπρόεδρο της χώρας, Παρβίζ Νταβούντι.
Η επιστολή συνέχιζε χαρακτηρίζοντας αυτά τα παιχνίδια ως «καταστροφικά για τον πολιτισμό» και ως «κοινωνικό κίνδυνο». Προσθέτει ότι το Ιράν αποτελεί την τρίτη χώρα σε εισαγωγή παιχνιδιών από τη Δύση και ζητά να αντικατασταθούν από άλλα, λιγότερο βλαβερά.
Απεσταλμένος του BBC στο Ιράν αναφέρει ότι η αύξηση της δημοτικότητας των δυτικών παιχνιδιών στο Ιράν, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των μουλάδων. Κατά το παρελθόν οι κούκλες Μπάρμπι έχουν γίνει ξανά στόχος των ιρανικών αρχών.

Σχόλια