Ιράν: Εσχάτη των ποινών δια λιθοβολισμού

0

Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε τη θανατική καταδίκη δια λιθοβολισμού δύο αδελφών, οι οποίες κατηγορούνται για μοιχεία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους στην εφημερίδα Etenad.
«Το τμήμα 23 του ανωτάτου δικαστηρίου επικύρωσε την ποινή του λιθοβολισμού», δήλωσε ο Τζαμπάρ Σολατί, αναφερόμενος σε ένα τρόπο εκτέλεσης που από το 2002 έχει εφαρμοσθεί μόνο μία φορά στο Ιράν.
Οι δύο αδελφές, η Ζορέχ, 27 ετών και η Αζάρ, είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για «παράνομες σχέσεις» με άνδρες και είχαν τιμωρηθεί με 99 βουρδουλιές. Όπως εξήγησε ο δικηγόρος τους, σε μία δεύτερη δίκη καταδικάστηκαν για μοιχεία, η οποία επισείει τη θανατική ποινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Etenad, ο σύζυγος της Ζορέχ προσκόμισε στην αστυνομία ένα βίντεο που δείχνει τις δύο γυναίκες στο σπίτι του με συντροφιά άλλων ανδρών, ενώ ο ίδιος απουσίαζε.
Οι κατηγορούμενες ομολόγησαν ότι βρίσκονται στο επίμαχο βίντεο, το οποίο όμως δεν περιέχει σεξουαλικές σκηνές, επομένως αρκούσε μόνον η κατηγορία των «παράνομων σχέσεων». Έξι μήνες αργότερα όμως, και αφού μαστιγώθηκαν, κλήθηκαν πάλι να δικαστούν με την κατηγορία της μοιχείας, εξήγησε ο δικηγόρος.
Όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν νομικά πειστήρια που να επιτρέπουν στο δικαστή να εκδώσει απόφαση για λιθοβολισμό».
Ο θάνατος δια λιθοβολισμού προβλέπεται από τον ιρανικό ποινικό κώδικα ο οποίος βασίζεται στην αυστηρή εφαρμογή της σαρία, του ισλαμικού νόμου.

Σχόλια