Ιράν: Καταδίκη σε εκτέλεση δια λιθοβολισμού

0

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε οκτώ γυναίκες και έναν άνδρα σε εκτέλεση δια λιθοβολισμού και είναι πιθανό να θανατωθούν ανά πάσα στιγμήν, όπως δήλωσαν οι συνήγοροι των θανατοποινιτών, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οκτώ γυναίκες, ηλικίας 27-43 ετών, κατηγορήθηκαν για μοιχεία, πορνεία και αιμομιξία, ενώ ο 50χρονος καθηγητής της μουσικής, καταδικάστηκε για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με μία μαθήτρια.

Ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής του Ιράν Aγιατολάχ Μοχμούντ Χασεμί-Σαχρουντί διέταξε διακοπή των εκτελέσεων δια λιθοβολισμού το 2002, αλλά πέρυσι θανατώθηκε με αυτό τον τρόπο ένας άνδρας, με αποτέλεσμα να προκληθεί διεθνής κατακραυγή και αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Ιράν, που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο (σαρία) οι καταδικασμένοι να πεθάνουν με αυτό τον τρόπο θάβονται στη γη, οι άνδρες μέχρι τη μέση και οι γυναίκες μέχρι το στήθος, οι δε πέτρες που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, ώστε ο θάνατος να είναι αργός.

Σχόλια