Ιράν: Στο εδώλιο πρώην πρόεδρος για παραβίαση του ισλαμικού νόμου

0

Σε δίκη προσάγεται ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, με την κατηγορία της παραβίασης του ισλαμικού νόμου, καθώς χαιρέτησε δια χειραψίας μερικές γυναίκες.

Το αποδεικτικό υλικό που εξόργισε τους Ιρανούς είναι ένα βίντεο από ένα πρόσφατο ταξίδι τού Χαταμί στην Ιταλία, το οποίο γυρίστηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ούντινε, οι οποίοι το «ανέβασαν» στην ιστοσελίδα ΥouΤube.

Το βίντεο δείχνει τον πρώην πρόεδρο του Ιράν χαμογελαστό να διασχίζει το πλήθος και ανάμεσα στους πολλούς που του σφίγγουν το χέρι, να χαιρετά και τρεις γυναίκες χωρίς κάλυμμα στο κεφάλι.

Αυτό και μόνο έφτασε για να προκαλέσει την οργή των Ταλαμπέχ, των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής της Μασχάντ, αλλά και πολλών κληρικών, οι οποίοι απαιτούσαν την καταδίκη χωρίς δικαίωμα έφεσης «σε αυτόν που τόλμησε να αγγίξει βρώμικα χέρια, παραβιάζοντας τους ιερούς κανόνες του Ισλάμ».

Μια τελεσίδικη καταδίκη του Χαταμί θα μπορούσε να του στερήσει το εκκλησιαστικό ένδυμα, αλλά και να τον θέσει στο πολιτικό περιθώριο.