Ιράν: Στο επίκεντρο των Ηνωμένων Εθνών οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Το Ιράν έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ιδιαίτερο ζήτημα έχουν εγείρει και οι επαναλαμβανόμενες εκτελέσεις πολιτών κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν την θανατική ποινή.

Σύμφωνα με έκθεση του Ahmed Shaheed, ειδικού εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, τα δικαιώματα των ακτιβιστών στην περιοχή παραβιάζονται επανειλημμένα από τις κυβερνητικές αρχές καθώς οι απειλές και τα περιστατικά βίας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ακόμα, παρατηρείται έντονος περιορισμός της ελευθερίας του τύπου καθώς δεν είναι λίγες περιπτώσεις που δημοσιογράφοι κρατούνται και τίθενται υπό παρακολούθηση. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη έκθεση του Shaheed αναφορικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμα, έντονη είναι η κριτική που ασκείται στο Ιράν εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού των θανατικών καταδικών που επιβάλλονται από τα τοπικά δικαστήρια. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει όλες τις επικείμενες εκτελέσεις καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν παρέχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για διεξαγωγή δίκαιης δίκης και πολλές φορές η θανατική ποινή επιβάλλεται χωρίς σύνεση και φειδώ ακόμα και για παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές του 2012, έχουν εκτελεστεί πάνω από 300 άτομα παρά τις φωνές που ακούγονται διεθνώς για κατάργηση της σχετικής διάταξης.