Ιρλανδία: Νόμος του κράτους το ν/σ για τις αμβλώσεις

0

Επίσημη ισχύ νόμου έχουν πλέον στην Ιρλανδία οι διατάξεις για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την υπογραφή του σχετικού νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Michael Higgins.
Βάσει του νέου νόμου (Protection of Life During Pregnancy Βill), το οποίο ενέκρινε το ιρλανδικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, επιτρέπεται η πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης της άμβλωσης, όταν η ζωή της μητέρας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ή όταν συντρέχει ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική ρύθμιση του ακανθώδους ζητήματος των αμβλώσεων στην Ιρλανδία από το 1867, οπότε και είχαν απαγορευτεί διά νόμου οι σχετικές επεμβάσεις, επί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η μέγιστη τρέχουσα ποινή για εκτρώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγου νόμου, είναι η κάθειρξη 14 ετών.
Να σημειωθεί τέλος, ότι αρχικά είχαν προταθεί κι άλλες εξαιρέσεις από το γενικό κανόνα απαγόρευσης των αμβλώσεων, όπως περιστατικά βιασμού κλπ., εγκαταλείφθηκαν όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.