Ιρλανδία: Προσωρινή νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών

0

Το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα κατεπείγον νομοσχέδιο για την εκ νέου απαγόρευση διάφορων ναρκωτικών ουσιών, καθώς ένα “κενό” του νόμου είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή νομιμοποίηση τους.

Την περασμένη Τρίτη, το Εφετείο της Ιρλανδίας ακύρωσε ως αντισυνταγματικό μέρος του νόμου του 1977 για τα ναρκωτικά, απόφαση η οποία σήμαινε ότι η κατοχή συγκεκριμένων κατηγοριών ναρκωτικών ουσιών, δεν αποτελούσε πια αδίκημα. Σύμφωνα με το ιρλανδικό Υπουργείο Υγείας, η απόφαση του δικαστηρίου δεν επηρέασε τους ισχύοντες νόμους σχετικά με την κατοχή ή πώληση ναρκωτικών ουσιών όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η κάνναβη. Η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου αφορούσε την δίωξη που ασκήθηκε το 2012 σε έναν άνδρα για κατοχή ουσίας η οποία πωλούνταν νόμιμα στην Ιρλανδία μέχρι το 2011, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να την εντάξει στον κατάλογο των απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση της ουσίας ήταν αντισυνταγματική επειδή δεν είχε λάβει την απαραίτητη έγκριση του Κοινοβουλίου, και προχώρησε στην ακύρωση των σχετικών διατάξεων, στις οποίες προβλεπόταν η απαγόρευση. Όμως, αυτό σήμαινε ότι νομιμοποιήθηκαν και ορισμένες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών, όπως το “έκσταση”, οι οποίες καλύπτονταν από τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις. 

Η προσωρινή νομιμοποίηση των συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών διήρκεσε για 36 περίπου ώρες, αφού το απόγευμα της Τετάρτης το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατεπείγον νομοσχέδιο για την εκ νέου απαγόρευση τους.
 

Σχόλια