Ισλανδία: Σε εφαρμογή νέος νόμος για την διαγραφή χρεών

0

Ξεκίνησε στην Ισλανδία η διαδικασία διαγραφής μέρους των χρεών των προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας.

Το ισλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την διαγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.
Η εφορία δημιούργησε έναν ιστότοπο, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους, ενώ μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Σκοπός της νέας αυτής ρύθμισης είναι η μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (κάτι που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων), χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις και με ανώτατο πιστωτικό όριο τα 4 εκατ. κορώνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 25.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά από τα 124.000 της χώρας. Ωστόσο, το σχέδιο προκάλεσε ήδη αντιδράσεις εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, λόγω του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.
 

Σχόλια