Ισόβια για τον ηγέτη ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης

0

Ένοχος για απόπειρα ένοπλης ανατροπής του συνταγματικού καθεστώτος κρίθηκε από το 14ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης ο ηγέτης της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης ICCB Μετίν Καπλάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η ισλαμιστική οργάνωση είχε αποπειραθεί τον Οκτώβριο του 1998, την Ημέρα της Δημοκρατίας, να ρίξει ένα αεροπλάνο φορτωμένο με εκρηκτικά στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα την κατάληψη του ιερού τεμένους Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη, απ όπου και θα κήρυσσε τον αγώνα για την εγκαθίδρυση του “”Χαλιφάτου””.

Το δικαστήριο διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ο Καπλάν θα μπορούσε να ζητήσει την εκ νέου υπεράσπισή του βάσει του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το αίτημά του όμως περί προθεσμίας για την υπεράσπισή του απορρίφθηκε, όπως επίσης και το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών με την αιτιολογία ότι αποσκοπεί στην παράταση της δίκης.

Ο 50χρονος Μετίν Καπλάν συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές το 1999 και καταδικάστηκε το 2000 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, επειδή κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία ενός αντιπάλου του για την ηγεσία της οργάνωσης. Στη συνέχεια απελάθηκε από τη Γερμανία, καθώς κρίθηκε ότι με τη δραστηριότητά του ζημιώνει τη χώρα και εκδόθηκε στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2004.