Ισόβια κάθειρξη στη νοσοκόμα «Άγγελο του θανάτου»

0

Δικαστήριο στη Φινλανδία καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τη νοσοκόμα, γνωστή κι ως “Άγγελος θανάτου”, η οποία κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία ασθενούς και για την απόπειρα δολοφονίας βρέφους με θανατηφόρο ένεση ινσουλίνης.

Η ψυχιατρική εξέταση, που είχε διαταχθεί από το δικαστήριο του Τάμπερε, το οποίο είχε κρίνει ήδη από το Νοέμβριο ένοχη την κατηγορουμένη Καταρίνα Λένκβιστ για τα εγκλήματά της, απεφάνθη πως ναι μεν αυτή πάσχει από διαταραχές της προσωπικότητας, αλλά συνάμα είχε αίσθηση των πράξεών της.

Η νοσοκόμα κρίθηκε ένοχη για τη χορήγηση μία θανατηφόρου δόσης ινσουλίνης σε μία 79χρονη πνευματικά καθυστερημένη ασθενή τον Αύγουστο του 2007, στο κέντρο περίθαλψης που εργαζόταν, στο Ιλεγιέρβι, 190 χλμ βορείως του Ελσίνκι.

Στα τέλη Ιουλίου του 2007, η νοσοκόμα είχε επιχειρήσει επίσης να σκοτώσει ένα βρέφος οκτώ μηνών, επίσης με μία θανατηφόρα δόση ινσουλίνης.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης αποζημίωση 3.200 ευρώ, που υποχρεούται η ένοχη να καταβάλλει στην αδελφή του θύματός της και 3.700 ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν στην οικογένεια του βρέφους.

Η νεαρή γυναίκα, που αποτελεί αντικείμενο και άλλων ερευνών για πιθανή δράση της και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις ενόσω εργαζόταν σε κέντρο περίθαλψης στη Νόκια, κοντά στο Τάμπερε, δήλωσε αθώα για τις κατηγορίες.

Ο συνήγορός της Πέρτι Πατρικάϊνεν δήλωσε πως η πελάτισσα του προτίθεται να ασκήσει έφεση.