Ισόβια σε Αμερικανό στρατιώτη για το βιασμό 14χρονης Ιρακινής

0

Δικαστήριο του Κεντάκι καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δικαίωμα αναστολής, έναν πρώην στρατιώτη, για το βιασμό και τη δολοφονία μιας 14χρονης Ιρακινής, της οποίας σκότωσε και την οικογένεια, το 2006 κοντά στη Βαγδάτη.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής για τον 24χρονο Στίβεν Ντέιλ Γκριν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από τους ενόρκους στις 7 Μαΐου.

Ωστόσο, μετά από διήμερες διαβουλεύσεις οι ένορκοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν εάν θα έπρεπε να εκτελεστεί και έτσι το δικαστήριο επέβαλε την εναλλακτική ποινή των ισοβίων δεσμών.

Οι συνήγοροι του Γκριν τον παρουσίασαν ως έναν άνθρωπο που είχε παραμεληθεί ως παιδί, αισθανόταν έντονη πίεση από τις μάχες και ήταν παγιδευμένος σε μια εμπόλεμη περιοχή όπου παρακολουθούσε τους συντρόφους του να πεθαίνουν και δεν μπορούσε πλέον να ξεχωρίσει τους εχθρούς από τους συμμάχους του.

Η εισαγγελία, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι ήταν ο αρχηγός μιας πενταμελούς ομάδας στρατιωτών που οργάνωσαν την εισβολή στο σπίτι των Ιρακινών για να βιάσουν το κορίτσι και αργότερα κόμπαζαν για το έγκλημά τους. Οι τρεις από τους άλλους τέσσερις στρατιώτες παραδέχτηκαν την ενοχή τους ενώ ο τέταρτος καταδικάστηκε από στρατοδικείο.

Όλοι τους εκτίουν ποινές από πέντε έως 100 χρόνια κάθειρξης.