Ισόβια στο δολοφόνο της σκακιέρας

0

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον κατά συρροή δολοφόνο, Αλεξάντρ Πιτσούσκιν, γνωστός κι ως «ο δολοφόνος της σκακιέρας».

Ο Ρώσος κρίθηκε τη Δευτέρα ένοχος για 48 φόνους και τρεις απόπειρες φόνου. Στόχος του ήταν να διαπράξει 64 φόνους, έναν για κάθε τετράγωνο της σκακιέρας.
Οι περισσότεροι φόνοι διεπράχθησαν σε διάστημα πέντε ετών στο πάρκο Μπίτσα, στα νότια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ο Πιτσούσκιν ουδέποτε αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες.
Οι 12 ένορκοι είχαν αναγνωρίσει ομόφωνα την Τετάρτη την ενοχή του Αλεξάντρ Πιτσούσκιν σε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν και είχαν δηλώσει πως «δεν αξίζει οίκτο». Απέρριψαν, επίσης, αίτημα της υπεράσπισης για αθώωση του κατηγορουμένου για 18 φόνους. Η εισαγγελική αρχή ζήτησε να επιβληθεί στον καταδικασθέντα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής στράφηκε προς τον κατηγορούμενο και τον ρώτησε αν κατάλαβε. «Δεν είμαι κουφός. Κατάλαβα», απάντησε ο Πιτσούσκιν, ένας 33χρονος πρώην εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ, ο οποίος δε φάνηκε να επηρεάζεται από την καταδίκη του.
Οι οικείοι των θυμάτων που ήταν παρόντες στο δικαστήριο δέχθηκαν την ετυμηγορία σιωπηλοί.

Ο Πιτσούσκιν δήλωσε στο δικαστήριο: «Εγώ μόνος μου αποφάσισα για την τύχη 60 ανθρώπων. Ήμουν δικαστής, εισαγγελέας και εκτελεστής».
Για τους φόνους είπε: «ήταν μια τελετουργία, ήταν το στιλ μου, ο γραφικός μου χαρακτήρας».
Είναι ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος στη Ρωσία μετά τον Αντρέι Τσικατίλο, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1992 και εκτελέστηκε για το φόνο περισσοτέρων από 50 ανθρώπων.

Στη Ρωσία, αφότου έγινε δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1996, έπαψαν να εκτελούνται οι θανατικές ποινές, γι αυτό και ο Πιτσόυσκιν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Σχόλια