Ισπανία: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις

0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για τον περιορισμό του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση πρόκειται να αποσυρθεί.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελούσε τροποποίηση στον προηγούμενο νόμο που είχε θεσπίσει το 2010 η σοσιαλιστική κυβέρνηση, περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών της Ισπανίας στην άμβλωση, περιλαμβανομένων ακόμη και περιπτώσεων που διαπιστώνονταν δυσμορφίες στο έμβρυο.

Συγκεκριμένα, , η κυβέρνηση του κ. Ραχόι είχε υιοθετήσει τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δε θα επιτρεπόταν η άμβλωση παρά μόνο σε περίπτωση που διαπιστώνεται αποδεδειγμένα κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας ή έπειτα από βιασμό. Ωστόσο, απέκλειε τις περιπτώσεις όπου έχει εντοπιστεί κάποια δυσμορφία στο έμβρυο.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, αλλά και αντιδράσεις στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, δεν είχε ακόμη κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Επίσης, μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, δηλώνοντας: «Η απόφαση που έλαβα δεν είναι απλώς να εγκαταλείψω το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και την πολιτική, έπειτα από 30 χρόνια», ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν ήμουν ικανός» να φέρω ως το κοινοβούλιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.”

 

Σχόλια