Ισπανία: Αποζημίωση χιλιάδων ευρώ σε νεαρή γυναίκα λόγω αποτυχημένης άμβλωσης

0

Στην πρωτοφανή για τα ιατρικά δεδομένα υπόθεση, ο γιατρός είχε διαβεβαιώσει την γυναίκα ότι η κύηση είχε διακοπεί, πράγμα που όμως δεν είχε συμβεί. Ειδικότερα, η εικοσιτετράχρονη είχε επισκεφθεί την κλινική αμβλώσεων τον Μάιο του 2010, όταν ήταν ήδη δύο μηνών έγκυος. Δύο εβδομάδες μετά την άμβλωση ο γιατρός έκανε έναν υπέρηχο, διαπιστώνοντας και διαβεβαιώνοντας την γυναίκα ότι η κύηση είχε διακοπεί. Τρεις μήνες αργότερα η γυναίκα επέστρεψε στην κλινική, πιστεύοντας ότι ήταν ξανά έγκυος, αποκαλύφθηκε όμως ότι επρόκειτο για την ίδια εγκυμοσύνη και ότι η αρχική άμβλωση ήταν αποτυχημένη.

Πλέον, ωστόσο, η διακοπή της κύησης θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα, δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη της γυναίκας είχε ξεπεράσει τις 22 εβδομάδες, εντός των οποίων ο ισπανικός νόμος επιτρέπει την άμβλωση. Κρίνοντας επί της αγωγής της γυναίκας κατά του γιατρού, το δικαστήριο της Μαγιόρκα αποφάνθηκε ότι ο γιατρός επέδειξε βαριά αμέλεια κατά τον έλεγχο του υπερήχου μετά την επέμβαση της άμβλωσης, καθώς αν είχε δείξει την απαιτούμενη προσοχή θα είχε διαπιστώσει το σφάλμα. Λόγω της αμέλειας του γιατρού, η γυναίκα υποχρεώθηκε να ολοκληρώσει μία κύηση την οποία ποτέ δεν είχε θελήσει. Για αυτούς τους λόγους το δικαστήριο επιδίκασε στη γυναίκα αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, ενώ όρισε επιπλέον ότι ο γιατρός και η κλινική οφείλουν να καταβάλλουν στη γυναίκα μηνιαίως 978 ευρώ μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των εικοσιπέντε ετών. Το πρόσθετο αυτό ποσό συνίσταται στα έξοδα που συνεπάγεται για την γυναίκα το σφάλμα του γιατρού και η υποχρέωση σε ολοκλήρωση της κύησης.

Αναφορικά με τον προσδιορισμό της αποζημίωσης, το δικαστήριο έλαβε υπόψη και την ψυχολογική πίεση που υπέστη η γυναίκα, αφενός λόγω της επιγενόμενης ανακάλυψης ότι η εγκυμοσύνη της δεν είχε τερματιστεί, αφετέρου λόγω του άγχους για την υγεία του παιδιού, μετά την αποτυχημένη επέμβαση άμβλωσης. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοια υπόθεση στην Ισπανία. Δεν γνωρίζω αν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο παγκοσμίως», σχολίασε η δικηγόρος της εικοσιτετράχρονης γυναίκας. Το όνομα του γιατρού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ οι δικηγόροι του δήλωσαν πως θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης.