Ισπανία: «Πράσινο φως» για να εκδοθεί στην Αργεντινή κατηγορούμενος για εγκλήματα την περίοδο της δικτατορίας

0

Την έγκρισή της για την έκδοση στην Αργεντινή του Ολλανδοαργεντινού πιλότου Χούλιο Αλμπέρτο Ποτς, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στις «πτήσεις θανάτου» την περίοδο της δικτατορίας (1976-1983), έδωσε η ισπανική Δικαιοσύνη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτό το αίτημα των αργεντινών αρχών, κρίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή του Ποτς στις «πτήσεις θανάτου», κατά τις οποίες αντιφρονούντες ναρκώνονταν και ρίχνονταν ζωντανοί στη θάλασσα από στρατιωτικά αεροσκάφη, και ότι η Αργεντινή παρέχει εγγυήσεις για μια «δίκαιη δίκη». Ωστόσο, οι Ισπανοί δικαστές έθεσαν ως όρο για την έκδοση να μην επιβληθεί η ποινή των ισοβίων δεσμών «σε καμία περίπτωση».
Ο 57χρονος Ποτς, ο οποίος κρατείται στην Ισπανία από τις 22 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμεί την έκδοσή του, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ίδιος αρνείται ότι υπηρέτησε στη βάση της Esma (Ανώτατη Σχολή του Μηχανικού του Στρατού) και ότι συμμετείχε στις «πτήσεις θανάτου», αλλά σε βάρος του υπάρχουν πολλές μαρτυρίες.

Σχόλια