Ισπανία: Άρνηση δικαστηρίου να εξετάσει υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κινεζικές αρχές

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε υπόθεση που αφορούσε διάπραξη γενοκτονίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κινεζικές αρχές και δεν προχώρησε στην εξέταση της ουσίας της.

Στην ισπανική δικαιοσύνη προσέφυγε το 2006 ένας Ισπανοθιβετιανός μοναχός, ο οποίος κατηγορούσε Κινέζους πρώην αξιωματούχους για γενοκτονία, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση λόγω ενός νέου νόμου, με τον οποίο απαγορεύεται η εξέταση διεθνών υποθέσεων από ισπανικά δικαστήρια, όταν δεν εμπλέκονται Ισπανοί είτε ως θύματα είτε ως δράστες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο Ισπανός δικαστής είχε διατάξει τη σύλληψη Κινέζων πρώην αξιωματούχων, προκαλώντας το θυμό της Κίνας, η οποία όμως τώρα καλωσόρισε την απόφαση.

Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία θεωρείται πρωτοπόρος στη διεθνή δικαιοδοσία με αποκορύφωμα την έκδοση κατηγορητηρίου κατά του Χιλιανού πρώην δικτάτορα Αγκούστο Πινοσέτ, το οποίο τελικά δεν εκτελέστηκε, καθώς η Μεγάλη Βρετανία, όπου διέμενε ο πρώην δικτάτορας, τον επέστρεψε στη χώρα του για λόγους υγείας.

 

Σχόλια