Ισπανία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην προέδρου και του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας

0

Η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της Κίνας, Τζιάνγκ Ζεμίν και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Λι Πενγκ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 2006 για τη γενοκτονία στο Θιβέτ, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Με απόφασή δικαστηρίου της Μαδρίτης, κρίθηκε ότι υπάρχουν “τεκμήρια για την συμμετοχή” στα γεγονότα αυτά του Τζιάνγκ Ζεμίν, του Λι Πενγκ όπως και τριών άλλων πολιτικών αξιωματούχων.

Αυτό συμβαίνει λόγω “της πολιτικής και στρατιωτικής ευθύνης του καθενός από αυτούς κατά την μακρά περίοδο που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας”. Βάσει αυτών των στοιχείων, το δικαστήριο της Μαδρίτης “κρίνει απαραίτητο να επιτρέψει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους”.

Η αρμοδιότητα του ισπανικού δικαστηρίου εφαρμόζεται καθώς ένας από τους ενάγοντες, ο εξόριστος Θιβετανός Τίμπτεν Ουανγκτσέν, έχει την ισπανική υπηκοότητα όπως επίσης και επειδή η κινεζική δικαιοσύνη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες αυτές.

Η αγωγή κατατέθηκε κυρίως από την Επιτροπή Υποστήριξης του Θιβέτ (CAT) και το ίδρυμα “Οίκος του Θιβέτ” κατά των πέντε αυτών προσώπων για “γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και τρομοκρατία κατά του λαού του Θιβέτ” τις δεκαετίες ’80 και του ’90.

Τον Οκτώβριο το ίδιο δικαστήριο επέκτεινε την έρευνά του στην υπόθεση αυτή ώστε να περιλαμβάνει και τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος δεν καλύπτεται πλέον από την προεδρική του ασυλία.

Σχόλια