Ισπανία: Δικαστική δικαίωση για 821 εργαζομένους της Coca-Cola

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας Coca – Cola Iberian Partners (CCIP), στο οποίο προβλεπόταν η απόλυση 1.190 εργαζόμενων και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της στη χώρα.

Ειδικότερα, οι δικαστές προχώρησαν σε ακύρωση της ομαδικής απόλυσης των 1.190 εργαζόμενων που σχεδιάζει η CCIP, εκ των οποίων οι 821 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων της Φουενλαμπράντα στη Μαδρίτη, της Μαγιόρκα, του Αλικάντε και των Αστουριών.

Επίσης, οι δικαστές ζήτησαν την επαναπρόσληψη των 821 εργαζόμενων που έχουν ήδη απολυθεί καθώς και την καταβολή των μισθών τους.

Κατά της εταιρίας προσέφυγαν τα συνδικάτα UGT, CCOO και CSIF, διότι ενώ CCIP είχε συγκεντρώσει σε μια ομάδα πολλές εταιρείες της για να διαπραγματευτούν αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν ενημερώθηκαν για τη σύνθεση και τις επιπτώσεις του σχεδίου, ούτε υπήρξαν διαπραγματεύσεις, ισχυρισμό που έκανε δεκτό το δικαστήριο, όπως επίσης και ότι καταπατήθηκε το δικαίωμα στην απεργία, καθώς η εταιρεία μίσθωνε εργαζόμενους για να καλύπτουν τα κενά των απεργών.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης ανακοινώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έκριναν ότι οι απολύσεις ήταν αδικαιολόγητες.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της εταιρίας, καθώς η Coca-Cola καταγράφει κέρδη σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και η ανεργία φτάνει το 26%.
 

Σχόλια