Ισπανία: Διχάζει ο νόμος για την ηθική αποκατάσταση των θυμάτων του Φράνκο

0

Διχάζεται η Ισπανική Βουλή από τον «Νόμο για την Ιστορική Μνήμη» που παρουσίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο, με τον οποίο επιδιώκεται η αποκατάσταση της μνήμης των αριστερών θυμάτων του εμφυλίου πολέμου (1939-1975) και της ακόλουθης 36χρονης δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση, συναντά αντιδράσεις τόσο από τους αριστερούς, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν πολύ άτολμο, όσο και από τους συντηρητικούς, που το απορρίπτουν με το επιχείρημα ότι ανοίγει παλιές πληγές.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντελα Βέγκα δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί «ανταμοιβή ενός χρέους, μίας αδικίας προς αυτούς που υπήρξαν θύματα άδικης βίας και διώξεων».

Όμως ο Μανουέλ Ατενθία, εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του πνεύματος συμφιλίωσης που απέβλεπε στην επούλωση των πληγών ενός διηρημένου έθνους μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975.

Σχόλια