Ισπανία: Έφεση στην απόφαση αθώωσης του «Μοχάμεντ του Αιγύπτιου»

0

Έφεση πρόκειται να ασκήσει η ισπανική εισαγγελία κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», φερόμενος ως ένας από τους εγκέφαλους των βομβιστικών επιθέσεων το 2004 στη Μαδρίτη.

Στην έφεση η εισαγγελία αναμένεται να υποστηρίξει ότι η πρωτόδικη απόφαση έκρινε εσφαλμένα και αθώωσε τον Αιγύπτιο, στηριζόμενη στη διάταξη της ισπανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο έγκλημα, ακόμα και αν στη υπόθεση έχουν εμπλακεί δικαστήρια άλλων χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Καντίδο Κόντε-Πουμπίδο, για να ισχύσει αυτός ο κανόνας θα πρέπει να έχει τελεσιδικήσει η πρώτη καταδικαστική απόφαση, δηλαδή να έχει εξαντλήσει ο κατηγορούμενος κάθε ένδικο μέσο, το οποίο δεν ισχύει στην περίπτωση του Ραμπέι Οσμάν, καθώς το 2006 καταδικάστηκε στην Ιταλία σε κάθειρξη δέκα ετών, ποινή που μειώθηκε στα οχτώ χρόνια μετά την πρώτη έφεσή του. Κατά συνέπεια, έχει τώρα το δικαίωμα να εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Αιγύπτιος Ραμπέι Οσμάν απαλλάχθηκε από την κύρια κατηγορία της μαζικής δολοφονίας λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Απαλλάχθηκε επίσης από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση επειδή είχε ήδη καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα στην Ιταλία.

Σχόλια