Ισπανία: Έκρυθμη η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης

0

Οι Δικαστικές Ενώσεις και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στην Ισπανία, με σχετική ανακοίνωσή τους, εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας την επιχείρηση εγκαθίδρυσης ενός συστήματος δικαιοσύνης, το οποίο διαχωρίζει τους πολίτες με οικονομικά κριτήρια ενώ, όπως ισχυρίζονται, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω κρίσης, ουσιαστικά καταστρατηγούν το δικαίωμα των πολιτών στην ισονομία.

Οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου στην Ισπανία στρέφονται κατά του νέου νόμου, με τον οποίο προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα, γεγονός, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει το κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 Νοεμβρίου ορίζονται νέες αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία από 50 έως 750 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για εξοικονόμηση περίπου 150 δις. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Δικαστικές Ενώσεις και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προκήρυξαν για σήμερα στάση εργασίας μιας ώρας και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα δικαστικά μέγαρα της χώρας.

Σχόλια