Ισπανία: ελεύθεροι 9 κρατούμενοι της ΕΤΑ, μετά από σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ

0

Η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε την Παρασκευή να απελευθερώσει εννέα κρατούμενους, μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, μετά από έκδοση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τον Οκτώβριο, το οποίο είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο Πράντα.

Δικαστήριο της Μαδρίτης, εκτίμησε ότι οι εννέα αυτοί κρατούμενοι της ETA βρίσκονταν σε συνθήκες «παρόμοιες» με εκείνη της Ρίο Πράντα, επίσης μέλος της ίδιας οργάνωσης, η οποία ενώ είχε καταδικαστεί σε 3.828 χρόνια κάθειρξη για 24 δολοφονίες, αφέθηκε τελικά ελεύθερη στις 22 Οκτωβρίου.

Στις 21 Οκτωβρίου, το ΕΔΑΔ είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την κράτησή της μετά το 2008, οπότε αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερη λόγω της καλής της διαγωγής.

Το 2006 η ισπανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι λόγω καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο. Αυτό σήμαινε ότι η Ντελ Ρίο Πράντα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να βγει από την φυλακή, προτού συμπληρωθούν τα 30 έτη.

Η πρακτική αυτή καταδίκης είναι γνωστή ως «Δόγμα Παρό», καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ανρί Παρό.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της Ρίο Πράντα από τις αλλαγές που έγιναν αναδρομικά στους κανόνες καταδίκης και μείωσης της ποινής της.

Οι δικαστές του Εθνικού Δικαστηρίου έκριναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μπορούσε να ισχύσει για όλους τους κρατούμενους της ΕΤΑ που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την Ρίο Πράντα.

Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ρίο Πράντα  [PDF], δεκάδες κρατούμενα μέλη της ΕΤΑ έχουν καταθέσει αιτήσεις απελευθέρωσης στην ισπανική δικαιοσύνη.

Σχόλια