Ισπανία: Εντάλματα σύλληψης για την μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα εποχή

0

Δικαστής στην Ισπανία εξέδωσε διεθνή εντάλματα για 40 στρατιώτες από τη Ρουάντα, οι οποίοι κατηγορούνται για μαζικές δολοφονίες μετά τη γενοκτονία του 1994.
Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου απήγγειλε επίσης κατηγορίες για την ανθρωποκτονία εννέα Ισπανών πολιτών, εκ των οποίων οι έξι ανήκαν σε ιεραποστολή.
Ο Ισπανός δικαστής δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του νυν προέδρου της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, ο οποίος προστατεύεται από την προεδρική ασυλία.
Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, ένα δικαστήριο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα κι αν τα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί στο εξωτερικό.
Ο δικαστής Αντρέου διευκρίνισε ότι άρχισε να εξετάζει την υπόθεση μετά υποβολή αιτήματος από οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2005.
Το 1994 μέσα σε διάστημα 100 ημερών σκοτώθηκαν περίπου 800.000 άτομα στη Ρουάντα, τα οποία ήταν μέλη της φυλής Τούτσι και σκοτώθηκαν από μέλη της φυλής Χούτου.
Η γενοκτονία τερματίστηκε με την άνοδο του Πολ Καγκάμε στην εξουσία.
Ωστόσο, ο Ισπανός δικαστής υποστηρίζει ότι μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο στρατός υπό τις διαταγές του Καγκάμε, συνέχισε τις μαζικές εξοντώσεις μελών της φυλής Χούτου.

Σχόλια