Ισπανία: Kατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων στην πριγκίπισσα Κριστίνα

0

Σε απαγγελία κατηγοριών για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, εναντίον της πριγκήπισσας Κριστίνα, κόρης τους βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, προχώρησε η ισπανική δικαιοσύνη. Ο ισπανός δικαστής, Χοσέ Κάστρο, κάλεσε την πριγκήπισσα να παρουσιαστεί στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας εμπλέκεται σε έρευνα για διαφθορά.

Η έρευνα αφορά τον Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σύζυγο της Κριστίνα. Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο ερευνά εάν η κόρη του Χουάν Κάρλος εμπλέκεται στις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ ο οποίος θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ινστιτούτο Noos».

Ο δικαστής ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση από το 2010, ενώ την άνοιξη του 2012 αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας κατά της πριγκίπισσας Κριστίνα, για πρώτη φορά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η απόφασή του ακυρώθηκε έπειτα από απόφαση της Εισαγγελίας.