Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας υπέβαλε την παραίτησή μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε ένα ταξίδι του για κυνήγι με τον επιφανή δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος αυτή την περίοδο ερευνά κατηγορίες εις βάρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά.
Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Μαριάνο Φερνάντεθ Μπερμέχο κατηγορήθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση για ανάμειξη στην έρευνα που διεξάγει ο δικαστής Γκαρθόν από κοινού με άλλους έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν «άκαιρο» το ταξίδι για κυνήγι στην Ανδαλουσία τη στιγμή που εκκρεμεί δικαστική έρευνα και διευκρίνισε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
Σύμφωνα με το BBC την Παρασκευή ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρίση άγχους.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έγινε ευρύτερα γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν ηγήθηκε του δικαστικού αγώνα για την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ από το Λονδίνο στην Ισπανία.
Η παραίτηση Μπερμέχο συνέπεσε με την απεργία των δικαστών στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η πρώτη του κλάδου τους.

Σχόλια