Ισπανία: Πράσινο φως στο καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας

0

Θετικά γνωμοδότησε το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επί του αμφιλεγόμενου Καθεστώτος Αυτονομίας της Καταλονίας (Estatut). Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, έκρινε πως ο όρος “Έθνος”, που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρισθεί η Καταλονία είναι μεν συνταγματικός, όμως “δεν διαθέτει δικαιϊκή αξία”. Σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο “δικαίωσε την συνταγματικότητα του Καθεστώτος” εν πλήρη ανεξαρτησία.
Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται μετά από τετραετείς αδιέξοδες διαβουλεύσεις επί του Estatut, που ενεκρίθη το 2006, κατόπιν έντονου κοινωνικού διαλόγου. Από τα 223 άθρρα, το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα 14 και τροποποίησε, με την ερμηνεία του, τη συνταγματικότητα άλλων 23.
Τα άρθρα, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, πάντως, αφορούν καίρια σημεία για την πολιτική τάξη της Καταλονίας και κυρίως διατάξεις που, για λόγους συμβολισμού, έχουν έντονα εθνικιστική χροιά.
Ειδικότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε το άρθρο για τη γνώση της καταλανικής γλώσσας από τους Καταλανούς, αλλά διαπίστωσε ότι αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα ο χαρακτηρισμός της ως “προνομιούχου” έναντι της επίσημης ισπανικής (castellano).
Η απόφαση, πάντως, δε φαίνεται να ικανοποίησε τους Καταλανούς. Ήδη ο πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) Χοσέ Μοντίλια, δήλωσε αγανακτισμένος και κάλεσε τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν δυναμικά “προκειμένου να υπερασπισθούν το δικαίωμα της αυτό-διακυβέρνησης”.

Σχόλια