Ισπανία: Προσφυγή της κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας

0

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόϊ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, ότι η ισπανική κυβέρνηση άσκησε προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκειμένου να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, για την οποία ο Πρόεδρός της, Αρτούρ Μας, υπέγραψε διάταγμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου. Η ισπανική κυβέρνηση διατείνεται ότι τόσο το διάταγμα που ορίζει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όσο και ο σχετικός νόμος που εισήγαγε η καταλονική κυβέρνηση, τα οποία επιτρέπουν στον Πρόεδρο Αρτουρ Μας να καλεί για δημοψήφισμα, παραβιάζουν ευθέως το ισπανικό Σύνταγμα.  

Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη δυναμική, ειδικά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, υπέγραψε το ανωτέρω διάταγμα καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν για την απόσχιση και την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με την ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ισπανική βουλή απέρριψε το αίτημα της καταλανικής πλευράς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες θα καλούνταν να αποφασίσουν, εάν επιθυμούν να γίνει η Καταλονία αυτόνομο κράτος, ανεξάρτητο από την Ισπανία.

 

Σχόλια