Ισπανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τριών Αμερικανών στρατιωτών

0

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Αμερικανούς στρατιωτικούς για το θάνατο του εικονολήπτη Χοσέ Κόουσο κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός ξενοδοχείο Palestine της Βαγδάτης, τον Απρίλιο του 2003.

Ο λοχίας Τόμας Γκίμπσον, ο λοχαγός Φίλιπ Ουόλφορντ και ο υπολοχαγός Φιλ ντε Καμπ βρίσκονταν στο αμερικανικό άρμα μάχης που έριξε την οβίδα στο ξενοδοχείο στη Βαγδάτη στις 8 Απριλίου του 2003 και στοίχισε τη ζωή στο Ισπανός εικονολήπτη του δικτύου Telecinco, Χοσέ Κόουσο και στον Ουκρανό εικονολήπτη του Reuters, Τάρας Προτσιούκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε απορρίψει προηγούμενη δίωξη εναντίων των ίδιων ανδρών στις 13 Μαΐου του 2008, κρίνοντας ότι δεν στηριζόταν σε επαρκείς αποδείξεις, κάτι το οποίο ωστόσο δεν εμπόδισε τον δικαστή του Σαντιάγο Πέδραθ να συνεχίσει την έρευνά του.

Ο τελευταίος προσέθεσε έκτοτε στην υπόθεση νέα στοιχεία: εκθέσεις ειδικών για τον θάνατο του Ισπανού δημοσιογράφου και δηλώσεις μαρτύρων, όπως των Ισπανών πρώην υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο δικαστής χαρακτήρισε επίσης αβάσιμο το επιχείρημα των Αμερικανών στρατιωτικών ότι πίστευαν πως δέχονταν επίθεση τη στιγμή που έριξαν την οβίδα.

«Ήταν γνωστό ότι το Ξενοδοχείο Παλαιστίνη βρισκόταν σε ζώνη αμάχων και ότι χρησιμοποιείτο από δημοσιογράφους» σημείωσε ο Πέδραθ και επικαλέστηκε την ισπανική νομοθεσία, η οποία τιμωρεί με ποινή κάθειρξης 10 ως 15 ετών την αδιάκριτη χρήση βίας ή την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον αμάχων στη διάρκεια πολέμου.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε στο πόρισμα ότι το πλήρωμα του αμερικανικού άρματος μάχης δεν παραβίασε τους κανόνες εμπλοκής.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα εκδώσουν τους τρεις στρατιωτικούς.