Ισραήλ: Απαγορεύται κάθε ναζιστικό σύμβολο

0

Ενέκρινε η κυβέρνηση του Ισραήλ νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση εικόνων, συμβόλων ή ονομάτων που παραπέμπουν στο ναζισμό, μεταξύ των οποίων ο όρος “Ναζί” και κάθε ένδυμα που μοιάζει με τα ρούχα, όσων κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει τα απαγορευμένα σύμβολα, θα απειλείται με πρόστιμο 26.000 αμερικανικών δολαρίων ή και εξάμηνη φυλάκιση.
Το μέτρο πρότεινε ο βουλευτής  Uri Ariel. Το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε στην παρούσα μορφή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον υπερβολικό περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Yaakov Neeman δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί, εφόσον γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές, ώστε να επιτρέπεται η χρήση ναζιστικών συμβόλων για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.
Το ζήτημα των ναζιστικών συμβόλων δεν έχει απασχολήσει μόνο το Ισραήλ. Το 2007, ανώτατο γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε σύννομη τη χρήση ναζιστικών συμβόλων σε διαδηλώσεις κατά του εξτρεμισμού, ανατρέποντας αντίθετου περιεχομένου απόφαση χαμηλόβαθμου δικαστηρίου της Στουτγκάρδης. Άλλωστε, το 2005 η Ε.Ε. είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια απαγόρευσης των ναζιστικών συμβόλων εντός της Ένωσης, καθώς τα κράτη-μέλη διαφωνούσαν εντόνως για τα όρια της απαγόρευσης.
 

Σχόλια