Ισραήλ: Δικαστήριο ενέκρινε το πρώτο διαζύγιο ομοφυλοφίλων στη χώρα

0

Από το 2009, αν και οι σύζυγοι ζούσαν χωριστά και επιθυμούσαν να διαζευχθούν, συνάντησαν την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να τους διαγράψει από τα μητρώα γάμου, με το σκεπτικό ότι τα διαζύγια ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζονται στη χώρα. Το δικαστήριο εν προκειμένω παραδέχτηκε ότι κανονικά δικαιοδοσία για ζητήματα γάμων και διαζυγίων έχουν τα ραβινικά δικαστήρια ή τα θρησκευτικά δικαστήρια άλλων θρησκειών.

Από την στιγμή όμως που τα δικαστήρια αυτά δεν αναγνωρίζουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ούτε υπάρχουν σχετικές διαδικασίες για την διάζευξή τους, το πολιτικό δικαστήριο του Τελ-Αβίβ έκρινε ότι αυτό έχει δικαιοδοσία για την κρίση των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Στη συνέχεια, το δικαστήριο αποφάσισε να εγκρίνει το διαζύγιο του ομοφυλόφιλου ζευγαριού, παρατηρώντας ότι διαφορετική απόφαση θα προσέβαλε θεμελιώδεις ελευθερίες των εμπλεκόμενων προσώπων και θα υπονόμευε τις αξίες του κράτους, για ισότητα και δικαιοσύνη.

Με άλλα λόγια θα ήταν αδιανόητο για ένα κράτος να αναγνωρίζει τον γάμο ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στην αλλοδαπή αλλά να μην του επιτρέπει να διαζευχθεί.

Σχόλια