Ισραήλ: Εξέταση Ολμέρτ για οικονομικό σκάνδαλο

0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ κλήθηκε να απαντήσει, χθες, σε ερωτήσεις αστυνομικών σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, Leumi.

Η έρευνα των αστυνομικών προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ο Εχούντ Ολμέρτ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, το 2005, είχε ευνοήσει φίλα προσκείμενο σε αυτόν επιχειρηματία.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.
Η ανάκριση πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ από τρεις αξιωματούχους του εθνικού σώματος καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.
Οι ανακριτές ρώτησαν τον Εχούντ Ολμέρτ εάν παρενέβη υπέρ του Αυστραλού Φρανκ Λόουι, ο οποίος ήταν υποψήφιος αγοραστής μέρους της τράπεζας αλλά και γιατί δεν ενημέρωσε καμία αρχή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έπεισε αξιωματούχους να προβούν σε αλλαγές σχετικά με την προσφορά για να προσελκύσουν περισσότερους στρατηγικούς επενδυτές.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί η εμπλοκή του Ολμέρτ καθώς ο Αυστραλός επιχειρηματίας απέσυρε την προσφορά του και επικράτησε άλλος επιχειρηματίας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει και παλαιότερα κατηγορηθεί για διαφθορά αλλά δεν έχει διωχθεί ποινικά.

Μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού την υπόθεση αγοράς κατοικίας σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής της αξίας.

Σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών ο Εχούντ Ολμέρτ οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωση θεωρούν «απίθανη» μία τέτοια εξέλιξη.

Σχόλια