Ισραήλ: Εξοντωτικές ποινές για τους παράνομους μετανάστες

0

Η ρύθμιση ψηφίστηκε ως τροποποίηση του ισχύοντος από το 1954 νόμου “Prevention of Infilitration Act”, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής του, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο υπόπτους τρομοκρατίας αλλά και λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιος συλλαμβάνεται ως λαθρομετανάστης θα κρατείται για αόριστο χρονικό διάστημα στη φυλακή χωρίς προηγούμενη δίκη. Επιπλέον, όποιος Ισραηλινός πολίτης βοηθά τον παράνομο μετανάστη να κρυφτεί από τις αρχές θα απειλείται με 15 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που ο λαθρομετανάστης διώκεται για ποινικό αδίκημα. Ο νόμος τροποποιεί έτσι το υπάρχον δίκαιο, το οποίο ορίζει ως ανώτατο όριο κράτησης χωρίς δίκη τις 60 ημέρες. Κατά το παρελθόν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu –που ψήφισε υπέρ του νόμου- είχε εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για το κύμα λαθρομεταναστών από την Αφρική, θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύει «υπαρκτή απειλή» για την χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το νόμο, τονίζοντας ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και την Σύμβαση για τα δικαιώματα των Προσφύγων του 1951. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 18.000 Αφρικανοί έχουν λαθρομεταναστεύσει στο Ισραήλ περνώντας τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σχόλια