Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν ομήρους και κρατούμενους

0

Συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων υπέγραψαν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενώ μέσα στην εβδομάδα θα οριστεί και η ημερομηνία.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία, η καθεμία και ενώπιον αντιπροσώπου του ΟΗΕ.
Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή -πιθανόν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας- δύο Ισραηλινών στρατιωτών, του Εχούντ Γκολντβάσερ και του Ελντάντ Ρεγκέβ, με πέντε Λιβανέζους φυλακισμένους.
Οι στρατιώτες είχαν απαχθεί το καλοκαίρι του 2006 και αυτό υπήρξε αφορμή για τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Αν και η οργάνωση δεν είχε δώσει σαφείς πληροφορίες για την τύχη τους, οι ισραηλινές αρχές έχουν την υποψία ότι ίσως είναι πλέον νεκροί. Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους σύντομα.
Ακόμη, το Ισραήλ θα παραδώσει τις σορούς περίπου 200 Λιβανέζους που είχαν προσπαθήσει να περάσουν παράνομα στο έδαφός του ενώ η άλλη πλευρά θα επιστρέψει σορούς Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2006.
Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ, μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, ετοίμασε μία αναφορά για την τύχη του Ρον Αράντ, Ισραηλινού πιλότου που συνελήφθη όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο Λίβανο το 1986. Πιστεύεται ότι είναι πλέον νεκρός. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα δώσει πληροφορίες για την τύχη τεσσάρων Ιρανών διπλωματών που απήχθησαν το 1982 στο Λίβανο.

Σχόλια