Ισραήλ: Μείωση της παροχής πετρελαίου στη Γάζα με δικαστική απόφαση

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη υπέρ του περιορισμού της παρεχόμενης στη Γάζα ποσότητας πετρελαίου έδωσε, αλλά ζήτησε να μην εφαρμοστούν αμέσως οι διακοπές ρεύματος.
Η Λωρίδα της Γάζας εξαρτάται πλήρως από το Ισραήλ για τα καύσιμα.
Το Δικαστήριο έκρινε στην απόφασή του, «για την ώρα» επαρκείς τις εξηγήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για το ότι δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση από την περικοπή των καυσίμων.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προσέφυγαν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το κράτος πρέπει να αναβάλλει τις διακοπές ρεύματος, καθώς οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν λεπτομερείς.
Τα μέτρα της ισραηλινής κυβέρνησης αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στην παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς η οποία από τον περασμένο Ιούνιο ελέγχει στρατιωτικά την Λωρίδα της Γάζας. Ήδη, η πλειονότητα των πρατηρίων βενζίνης στη Γάζα δε λειτουργεί λόγω των ελλείψεων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις, στο Ισραήλ αλλά και από την πλευρά των Παλαιστινίων, έχουν επικρίνει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την παράνομη συλλογική τιμωρία.
Ο αξιωματούχος του Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη που εντείνει την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ».

Σχόλια