Ισραήλ: Πλήρη νομική κάλυψη για το στρατό

0

Πλήρη νομική προστασία στο Ισραήλ και στο εξωτερικό υποσχέθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ στους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην πρόσφατη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι διοικητές και οι στρατιώτες που εστάλησαν στη Γάζα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη προστασία απέναντι σε κάθε δικαστήριο και ότι το Ισραήλ θα τους υπερασπισθεί, όπως και εκείνοι υπερασπίστηκαν εμάς με τα κορμιά τους στη διάρκεια της επιχείρησης στη Γάζα», υπογράμμισε ο Ολμέρτ στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε την περασμένη Τρίτη τη δίωξη των υπευθύνων των ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν κτίρια του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 Παλαιστίνιοι στη διάρκεια των 22 ημερών της ισραηλινής επίθεσης -από αυτούς τουλάχιστον 700 άμαχοι.

Επιπλέον, οκτώ ισραηλινές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν επίσης από τον γενικό εισαγγελέα τη διενέργεια έρευνας για τον τρόπο διεξαγωγής της στρατιωτικής επιχείρησης στο παλαιστινιακό έδαφος, λόγω των μεγάλων απωλειών που προκάλεσε αυτή στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Ολμέρτ πρόσθεσε ότι αποφάσισε να αναθέσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Ντάνιελ Φρίντμαν να προεδρεύσει σε διυπουργική επιτροπή και να συντονίσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξασφαλίσει νομική κάλυψη σε όλους όσους πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Σχόλια