Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου

0

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Γάζα αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και, πιθανώς, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκατέρωθεν.
Η έκθεση επικεντρώθηκε στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του ισραηλινού στρατού μεταξύ 27ης Δεκεμβρίου 2008 και 18ης Ιανουαρίου 2009 και στις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της επιτροπής, πρώην δικαστής της Νοτίου Αφρικής Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, δήλωσε ότι «καταλήξαμε στο ότι ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πράξεις που ισοδυναμούν με διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, πιθανώς και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
«Στοιχεία υπάρχουν επίσης ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και ίσως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η έκθεση της επιτροπής, έκτασης 600 σελίδων, σχετικά με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον μη στρατιωτικών στόχων.
Το Ισραήλ είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που την είχε διατάξει ήταν προκατειλημμένο εναντίον του.

Σχόλια