Ιστορική απόφαση υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να κατέχουν όπλα για αυτοάμυνα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε ως αντισυνταγματική την απαγόρευση της κατοχής περιστροφών που είχε επιβληθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και θεωρούνταν μία από τις αυστηρότερες στη χώρα.

Αφορμή ήταν η υπόθεση ενός φρουρού ασφάλειας που δεν του επιτράπηκε να διατηρεί όπλα και στο σπίτι του για την ασφάλεια του.

Η απαγόρευση, έκριναν οι δικαστές, αντιβαίνει στην Δεύτερη Αναθεώρηση του Αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με την ύπαρξη στρατού για την ασφάλεια της χώρας και την οπλοκατοχή για τους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύει την Τροπολογία από το 1791 οπότε και τέθηκε σε ισχύ.

Στην ετυμηγορία τους οι πλειοψηφούντες δικαστές σημειώνουν ότι η οπλοκατοχή υποστηρίζεται από την ιστορική πραγματικότητα πριν και μετά την ψήφιση της Αναθεώρησης.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν υποστηρίζουν ότι οι συντάκτες του Συντάγματος επιθυμούσαν να υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση των όπλων από τους πολίτες αλλά και ότι το Σύνταγμα δεν δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν στις κατοικίες τους όπλα ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα.

Σχόλια