Ιταλία: 23 πρώην πράκτορες της CIA και δύο Ιταλοί συνάδελφοί τους καταδικάστηκαν για την απαγωγή Μουσουλμάνου κληρικού

0

Σε μια απόφαση –για την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του– κατέληξε η ιταλική Δικαιοσύνη αναφορικά με την υπόθεση των πρώην πρακτόρων της CIA που κατηγορούνταν ότι απήγαγαν τον Αιγύπτιο ιμάμη Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο το 2003 και τον μετέφεραν στην Αίγυπτο, όπου και βασανίστηκε. Δικαστήριο της ιταλικής πόλης καταδίκασε 23 πρώην πράκτορες της CIA ερήμην (καθώς είχε απορριφθεί το αίτημα έκδοσής τους από τις ΗΠΑ), καθώς και δύο Ιταλούς μυστικούς πράκτορες, επιβάλλοντας ποινές μέχρι και οκταετούς καθείρξεως.
Η συγκεκριμένη δίκη ήταν η πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους με μέλη της CIA στο εδώλιο, κατηγορούμενα για μεταφορά και βασανισμό υπόπτων στο πλαίσιο του προγράμματος «εκτάκτων μεταγωγών» της υπηρεσίας τους. Το πρόγραμμα αυτό είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» επί προεδρίας Τζορτζ Ο. Μπους. Η ακροαματική διαδικασία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2007.
Πιο αναλυτικά, επιβλήθηκαν ποινή οκταετούς καθείρξεως στον πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο, Ρόμπερτ Σέλντον και ποινές πενταετούς φυλακίσεως στους υπόλοιπους 22 Αμερικανούς. Επίσης δύο πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών (SISMI) καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση. Ο πρώην επικεφαλής της CIA στη Ρώμη, Τζέφρι Καστέλι, άλλοι δύο πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας και ο πρώην επικεφαλής της SISMI δεν δικάστηκαν λόγω ασυλίας.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση, αλλά επιφυλάχθηκε να περιμένει την καθαρογραφή της, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Σχόλια