Ιταλία: Αίτημα αποζημίωσης από τον Calatrava για τη γέφυρα της Βενετίας

0

Αποζημίωση ύψους 3, 8 εκατομμυρίων ευρώ ζητά από το διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας, λόγω σφαλμάτων και κακοτεχνιών κατά το σχεδιασμό της γυάλινης γέφυρας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, η οποία και φέρει το όνομά του.

Η «γέφυρα Calatrava» της Βενετίας έχει μήκος 94 μ. και χρησιμοποιείται καθημερινά από 24.000 Ιταλούς και τουρίστες. Τα έργα κατασκευής της ξεκίνησαν το 2001 και ολοκληρώθηκαν το 2008. Μετά από σχετική έρευνα που διέταξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαπιστώθηκαν αρκετές αστοχίες κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή, οι οποίες οδήγησαν στην ανάγκη «συνεχούς παρακολούθησης του έργου και διορθωτικών παρεμβάσεων».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα περίφημα γυάλινα σκαλιά της γέφυρας, τα οποία χρειάζονται συχνά αντικατάσταση, λόγω του εύθραυστου υλικού τους, ενώ προκαλούν συχνά τραυματισμούς διερχόμενων πολιτών.

Σύμφωνα δε με το ιταλικό ΕΣ, ο ελλιπής σχεδιασμός, καθώς και οι διάφορες καθυστερήσεις στην κατασκευή και στην παράδοση του έργου, έχουν κοστίσει συνολικά στους Ιταλούς φορολογούμενους, 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται τέλος, ότι έχει ήδη επιδοθεί στον αρχιτέκτονα η κλήση σε απολογία, ενώ η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για την 13η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σχόλια