Ιταλία: «Όχι» απάντησε το δικαστήριο στο δικαίωμα στην ευθανασία

0

Η Ιταλική Δικαιοσύνη απεφάνθη τελικά επί του θέματος της υποβολής σε ευθανασία ενός 60χρονου που πάσχει από ανίατη ασθένεια, κρίνοντας ότι η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας και απορρίπτοντας κατ΄επέκταση το αίτημα των συνηγόρων του 60χρονου να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα που τον κρατούν στη ζωή.

Στην 15σέλιδη απόφασή του, η οποία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, ο δικαστής Αντόνιο Σάλβιο, υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία στην Ιταλία είναι περιπλεγμένη και μολονότι ο ασθενής έχει το δικαίωμα να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής του, το δικαίωμα αυτό δεν «προστατεύεται επαρκώς».

Υποστηρίζει δε ότι το νομικό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από τους πολιτικούς και τους νομοθέτες, τους οποίους θεωρεί και τους μόνους αρμόδιους «να δώσουν απαντήσεις στην απελπισία» όσων βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η απόφαση δίχασε την ιταλική κοινή γνώμη, καθώς οι υποστηρικτές της ευθανασίας, επέκριναν την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την ως ετυμηγορία του Πόντιου Πιλάτου, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση την χαιρέτισε, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να διατάξει ένα φόνο» .

Σχόλια