Ιταλία: Άρχισε η πρώτη δίκη για τη δράση της «Air CIA» επί ευρωπαϊκού εδάφους

0

Ξεκίνησε την Παρασκευή στο Μιλάνο η πρώτη ποινική δίκη για τις «έκτακτες μεταγωγές», που πραγματοποιούσε η CIA, επί ευρωπαϊκού εδάφους, στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα, 26 πράκτορες της CIA, καθώς και πέντε Ιταλοί πρώην και νυν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, κατηγορούνται για την απαγωγή Αιγυπτίου ιμάμη από την Ιταλία το 2003.

Οι 26 πράκτορες της CIA δικάζονται ερήμην, καθώς η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι όπως και η προηγούμενη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν ικανοποίησαν το αίτημα της εισαγγελίας του Μιλάνου να ζητηθεί η έκδοση τους, το οποίο εξάλλου είχε απορριφθεί ως αίτημα προκαταβολικά από τις ΗΠΑ.

Η έναρξη της πρώτης δίκης για την έκνομη δράση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στην Ευρώπη συμπίπτει με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εντός ωρών στην Ιταλία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της G8 στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας.

Επισημαίνεται ότι είναι πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός Αμερικανών πρακτόρων προσάγονται σε δίκη από μία σύμμαχο χώρα.

Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην ασχοληθεί άμεσα με την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα της εισαγγελίας παραβιάζουν τους νόμους για το κρατικό απόρρητο και επιφέρουν ζημία στις σχέσεις με τη CIA, αναφέρει το BBC.