Ιταλία: Ασυλία σε όσους κατέχουν τα τέσσερα υψηλότερα πολιτικά αξιώματα

0

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέκρινε νομοσχέδιο που χορηγεί ασυλία στους κατόχους των τεσσάρων υψηλότερων αξιωμάτων του ιταλικού κράτους, δηλαδή του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και του πρωθυπουργού, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται από μέρος της αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να αποφύγει τη δικαστική δίωξη για κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέτυχε ήδη την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται στο Κοινοβούλιο, για τη διακοπή χιλιάδων δικαστικών διαδικασιών για να δοθεί προτεραιότητα στις περισσότερο σοβαρές υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων επισύρει ποινές κάθειρξης δέκα ετών και άνω.
Μεταξύ των δικών τις οποίες αφορά η διακοπή περιλαμβάνεται και η εκδίκαση σε δικαστήριο του Μιλάνου της υπόθεσης, στην οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 600.000 δολαρίων του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς, με σκοπό την εξασφάλιση ευνοϊκών για τον Μπερλουσκόνι μαρτυριών σε δύο εναντίον του δίκες τη δεκαετία του 90.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδιοκτήτης της Mediaset, διώκεται επίσης για διαφθορά από την εισαγγελία της Νάπολης, που ερευνά τις σχέσεις του με διευθυντικό στέλεχος του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rai.