Ιταλία: Ήττα Μπερλουσκόνι στα δημοψηφίσματα

0

Ως ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού θεωρούνται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων  που  ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιουνίου στη γειτονική χώρα, με τη συμμετοχή του 57% των  Ιταλών. Ειδικότερα, οι Ιταλοί είπαν «ναι» σε ποσοστό 95%, στα τρία δημοψηφίσματα, που αφορούν στην κατάργηση των ιδιωτικών δικτύων ύδρευσης, στην απαγόρευση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και στην κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παρουσιάζεται επιλεκτικά στα ακροατήρια.  
 

Με δεδομένο ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 50%,  τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι νομικά
έγκυρα και δεσμευτικά για την κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίσθηκε να δηλώσει, ότι «με τα αποτελέσματα αυτά, η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια». Επιστρέφοντας στην κατοικία του, στο μέγαρο Γκρατσιόλι, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Οι διοργανωτές των δημοψηφισμάτων, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ξέσπασαν αμέσως σε πανηγυρισμούς, στην κεντρική πλατεία του Πάνθεον, στη Ρώμη αλλά και στο ιντερνετ. 

«Σήμερα οργανώθηκε ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα στο διαζύγιο. Για το διαζύγιο της Ιταλίας από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά και ημισφαίριο από εκείνο της χώρας μας», δήλωσε ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Την ικανοποίησή του, εξέφρασε και ο επικεφαλής του επίσης κεντροαριστερού κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τονίζοντας ότι « πρέπει να καταφέρουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση με μια πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε».
 

Σχόλια