Ιταλία: Αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα εγκλήματα κατά γυναικών

0

Η κυβέρνηση του Enrico Letta ενέκρινε χθες την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος γυναικών, συμπεριλαμβανομένης κάθε μορφής σωματικής και ψυχολογικής βίας.
Ειδικότερα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τη δολοφονία και τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών καθώς και αυτόφωρη διαδικασία για κακομεταχείριση. Επίσης, βάσει των νέων ρυθμίσεων, η αστυνομία αποκτά τη δυνατότητα απομάκρυνσης από το σπίτι του βίαιου συζύγου ή συντρόφου και της επιβολής σε αυτόν περιοριστικών μέτρων.
Επιπλέον, οι προβλεπόμενες ποινές προσαυξάνονται κατά το ένα τρίτο σε περίπτωση που η σωματική και ψυχολογική βία ασκείται παρουσία ανήλικου παιδιού, καθώς και σε περίπτωση που το θύμα κυοφορεί. Τέλος, προβλέπεται επιτάχυνση των δικαιοδοτικών διαδικασιών, προκειμένου για περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών, ενώ για τα θύματα με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, το ιταλικό κράτος θα παρέχει δωρεάν νομική κάλυψη με εξειδικευμένους δικηγόρους.
«Οι στόχοι είναι τρεις: η πρόληψη της βίας, η δίκαιη τιμωρία των δραστών και η προστασία των γυναικών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Angelino Alfano, ενώ ο πρωθυπουργός Letta δήλωσε υπερήφανος που η κυβέρνηση του ανέλαβε και έφερε σε πέρας αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
 

Σχόλια