Ιταλία: Αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της διαφθοράς

0

Με τις νέες διατάξεις προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, είτε είναι αξιωματούχοι του δημοσίου τομέα, είτε στελέχη του ιδιωτικού. Οι δημόσιοι αξιωματούχοι που κρίνονται ένοχοι για δωροδοκία θα απειλούνται πλέον μέχρι και με οχτώ χρόνια φυλάκισης, ενώ το προηγούμενο πλαίσιο ποινής προέβλεπε έως και πέντε έτη φυλάκισης.

Με άλλες διατάξεις του νόμου προβλέπονται εγγυήσεις ανωνυμίας υπέρ των πληροφοριοδοτών της αστυνομίας και καθιερώνεται υποχρέωση των δημοσίων αρχών να δημοσιοποιούν τις οικονομικές τους δαπάνες στο διαδίκτυο για λόγους διαφάνειας.

Η ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς προωθήθηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι με σκοπό αφενός την προσέλκυση των επενδυτών, αφετέρου την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ιταλών και της διεθνούς κοινότητας στο πολιτικό σκηνικό. Η εμπιστοσύνη αυτή έχει κλονιστεί λόγω των συχνών και πρόσφατων σκανδάλων χρηματισμού και διαφθοράς που σχετίζονταν με πολιτικούς του κόμματος του πρώην Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φορολογική παράβαση που σχετιζόταν με την επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης Mediaset.

Σχόλια