spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΙταλία: Δικαστήριο αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ελαφρυντικό τα «γονίδια της βίαιης...

Ιταλία: Δικαστήριο αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ελαφρυντικό τα «γονίδια της βίαιης συμπεριφοράς»

spot_img
spot_img
spot_img

Πανευρωπαϊκή πρωτιά σημείωσε ιταλικό δικαστήριο, το οποίο μείωση την ποινή φυλάκισης ενός Αλγερινού κατηγορουμένου για φόνο κάνοντας δεκτό το επιχείρημα ότι έφερε γονίδια που έχουν συνδεθεί με τη βίαιη συμπεριφορά.
Ο Αμπντελμαλέκ Μπαγιού ομολόγησε πριν από δύο χρόνια ότι είχε δολοφονήσει έναν άνδρα επειδή τον προσέβαλε για το παραδοσιακό αλγερινό μακιγιάζ που φορούσε. Πρωτοδίκως, το δικαστήριο τού επέβαλε για την πράξη αυτή ποινή κάθειρξης 9 ετών, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της ψυχικής πάθησης κατά την περίοδο τέλεσης του εγκλήματος.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όμως, ο δικαστής Πιέρ Βαλέριο Ρεϊνότι ζήτησε από τους ειδικούς νέα, ανεξάρτητη ψυχιατρική εξέταση. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του Πιέτρο Πιετριένι, μοριακού νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Πίζα, εντόπισε ανωμαλίες σε τομογραφίες του εγκεφάλου του Μπαγιού και διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος φέρει πέντε γονιδιακές ποικιλίες που έχουν συνδεθεί με την επιθετικότητα. Μεταξύ αυτών, το γονίδιο της Οξειδάσης Α των Μονοαμινών (ΜΑΟΑ), το οποίο –σύμφωνα με μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου το 2002– όταν υπολειτουργεί συνδέεται με επιθετική συμπεριφορά και τάση για εγκληματικότητα μεταξύ αγοριών που έχουν υποστεί κακομεταχείριση. Ο δικαστής αποδέχτηκε την έκθεση και μείωση την ποινή του κατηγορουμένου κατά ένα έτος.
Η απόφαση του Εφετείου της Τριέστης άναψε φωτιές στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς ανεξάρτητοι γενετιστές και εγκληματολόγοι δήλωσαν στο περιοδικό «Nature» ότι τα επιστημονικά ευρήματα δεν υποστηρίζουν τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, αφού οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τα μεμονωμένα γονίδια, ενώ η επίδραση της ΜΑΟΑ φαίνεται πως ποικίλλει ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. «Η ουσία είναι ότι η γενετική της συμπεριφοράς δεν έχει φτάσει ακόμα στο κατάλληλο επίπεδο και επομένως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την ατομική συμπεριφορά, παρά μόνο μεγάλες πληθυσμιακές στατιστικές», αντιτείνει η Νίτα Φαραχάνι του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται στα νομικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τις νευροεπιστήμες.

spot_img

Lawjobs