Ιταλία: Διώξεις κατά υπαλλήλων των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s

0

Δίωξη κατά πέντε πρώην υπαλλήλων του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) και κατά δύο πρώην εργαζομένων του οίκου Fitch άσκησαν χθες οι Ιταλοί εισαγγελείς, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Ιταλίας στις αξιολογήσεις.

Η διαδικασία κινήθηκε από εισαγγελείς της νότιας πόλης Trani, ενώ οι εισαγγελίες της Ρώμης και του Μιλάνου θεώρησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την άσκηση διώξεων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο οίκοι αξιολόγησης δεν σεβάστηκαν τις ευρωπαϊκές αρχές περί διαφάνειας των αξιολογήσεων, αφού συνέταξαν ανακριβείς αναφορές για την κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού τομέα, προκαλώντας άμεση ζημία για την ιταλική αγορά μετά την δημοσίευση των αξιολογήσεών τους στις 20 Μαΐου 2011.

H Standard and Poor’s διέψευσε τις κατηγορίες με επίσημη δήλωσή της, τονίζοντας παράλληλα ότι επιτελεί τον ρόλο της ως οίκος αξιολόγησης και εκδίδει ανεξάρτητες αναφορές με διαφανείς μεθόδους και κριτήρια.

Σχόλια