Ιταλία: Έφεση κατά της απόφασης αφαίρεσης θρησκευτικών συμβόλων

0

Έφεση κατά απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι σταυροί στις σχολικές αίθουσες, άσκησε η κυβέρνηση της Ιταλίας.
Την εν λόγω κίνηση της Ιταλίας στηρίζουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρωσία. Την υπόθεση για την απαγόρευση των σταυρών στα σχολεία είχε φέρει στο δικαστήριο μια Ιταλίδα μητέρα, η Σόιλε Λάουτσι, η οποία είχε υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, τα παιδιά της είχαν δικαίωμα σε λαϊκή, μη θρησκευτική εκπαίδευση. Η Λαούτσι δικαιώθηκε τον Νοέμβριο, με το σκεπτικό της απόφασης να επισημαίνει ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιλέγουν για τα παιδιά τους την εκπαίδευση που κρίνουν κατάλληλη.
Η συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη γειτονική Ιταλία, όπου το 90% του πληθυσμού δηλώνουν χριστιανοί καθολικοί.
Σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση της Ιταλίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, θα πρέπει να απαγορευτούν όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στις σχολικές αίθουσες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών και πρόκειται να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ιταλία, ενώ ως δικαστική απόφαση με τη μορφή νομολογίας, θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο κείμενο της έφεσης, η Ιταλία υποστηρίζει ότι ο σταυρός, πέρα από θρησκευτικό σύμβολο, αποτελεί και σύμβολο της χώρας και ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνιστά παρέμβαση στον πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία της χώρας.

Σχόλια