Ιταλία: Έγκριση νόμου κατά της συνεργασίας πολιτικών με τη ”μαφία”

0

Στις διατάξεις του νέου νόμου προβλέπεται ότι για την καταδίκη κατηγορουμένων θα είναι αρκετή η κατάθεση άλλων αποδεικτικών στοιχείων που δε θα αφορούν την απόδειξη καταβολής χρημάτων για την υποστήριξη υποψήφιων στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, ή στις τοπικές εκλογές από μέρους της μαφίας.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 191 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 18 αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νέο νόμο ενώ Γερουσιαστές του διέκοψαν επανειλημμένα την συνεδρίαση, ισχυριζόμενοι ότι οι προβλεπόμενες ποινές θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και παρουσιάζοντας σε πανό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως ”νονούς” της μαφίας.

Από εδώ και στο εξής, στους πολιτικούς που θα υπόσχονται χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο προνόμιο ή αντάλλαγμα σε μέλη της μαφίας, για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τους σε εκλογικές αναμετρήσεις, θα επιβάλλονται ποινές φυλάκισης και κάθειρξης τεσσάρων ως δέκα ετών.

Εκπρόσωποι του Ένωσης Δικαστών της Ιταλίας και της Εθνικής Διεύθυνσης κατά της Μαφίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, ωστόσο, άλλες οργανώσεις που μάχονται το οργανωμένο έγκλημα της Ιταλίας εξέφρασαν αντιδράσεις διότι η μείωση των ποινών η οποία προβλέπεται στο νέο νόμο, μπορεί να ευνοήσει έμμεσα τη μαφία.
Εδώ σημειώνεται πως οι προβλεπόμενες ποινές ως τώρα ξεκινούσαν από από τα 7 έως τα 12 έτη, ενώ τώρα περιορίσθηκαν σε 4 έως 12 έτη, κάτι που οφείλεται στο ότι η 4ετής φυλάκιση, βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν προβλέπει ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Σχόλια