Ιταλία: Εν μέσω αντιδράσεων αναμένεται η έγκριση της ποινικοποίησης της παράνομης μετανάστευσης

0

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η οριστική έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση και αναγκάζει τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με μετανάστες να τους καταγγείλουν στις αρχές.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ντάριο Φραντσεσκίνι υποστήριξε πως πρόκειται για επαναφορά της ρατσιστικής νομοθεσίας του Μουσολίνι και κατήγγειλε ότι η χώρα γυρίζει 70 χρόνια πίσω.

Οι ρατσιστικοί νόμοι, με κατεξοχήν στόχο την εβραϊκή κοινότητα, θεσπίστηκαν από τον Μπενίτο Μουσολίνι τον Σεπτέμβριο του 1938.

Βάσει του επίμαχου νομοσχεδίου, το αδίκημα της «παράνομης εισόδου και παραμονής στην επικράτεια» θα επισύρει χρηματικό πρόστιμο 5.000 ως 10.000 ευρώ, ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί που θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομους μετανάστες θα είναι υποχρεωμένοι να τους καταγγείλουν στις αρχές.

Η απέλαση παράνομων μεταναστών καθίσταται ευκολότερη, ενώ αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης γίνεται και ο εξαναγκασμός παιδιών σε επαιτεία, κίνηση που στοχεύει κυρίως τους Ρομά που ζουν στην Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος ανόητες.